På lördagen / lauantina 11-16 Borgå / Porvoon CityMarket

Kom och hälsa på! Jag hoppas på att ha något smått att bjuda på ; )

Tulkaa moikkamaan lauantaina! Ja toivottavasti minulla on jotain pientä suolaista tarjottavaa ; )

Publicerad 21.08.2014 kl. 14:41

Tomaatteja!

Tomaatit ovat parhaimmillaan! Rakastan laittaa niistä helppoa consumeeta (kirkas keitto) jota voi nauttia esim. aivan mahtavana alkuruokana tai sekoittamalla siitä parhaimman ever Bloody Mary drinkin. 

Siitä syntyy myös taivaallista hyytelöä.

 

Tomaatticonsumé (noin 5 dl)

1 kg tuoreita tomaatteja 

0.5-1 rkl sormisuolaa

2-4 rkl valkoviinietikkaa (tai muuta nestettä hapokkuutta tuomaan.  Esim. punaviinietikkaa tai sitruunamehua)

1 rkl raastettua piparjuurta (tuoretta)

1 tl raastettua valkosipulia

Mustapippuria maun mukaan

 

Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja anna käydä täydellä teholla noin 3 minuuttia, kunnes kaikki on sekoittunut kunnolla. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa maku.

Kaada neste harsokankaalla vuorattuun siivilään (kulho alla) ja ota kirkas neste talteen. Anna consumeen valmistua (valua) yön yli jääkaapissa. Kun neste saa valua rauhassa läpi pysyy consumee mahdollisimman kirkkaana.

Toinen lemppari tomaateista on risotto.

Rakastan tuoreita tomaatteja jotka paahdetaan nopeasti pannulla, uunissa tai grillissä. Tomaatit saava ihanaa väriä ja lisää mahtavaa makua. Paahdettuja tomaatteja voi helposti ja näyttävästi käyttää kokonaisina esim. salaateissa ja pastoissa. Tehosekoittimen ja siiviläkautta kautta niistä saa maukasta ja sileetä tomaattikastiketta minkä voi maustaa lemppari mauilla. Basilika, valkosipuli ja suola toimii aina.

Tomaattirisotossani käytän tomaatteja puolikkaina ja kastikkeena.

 

Tomaattirisotto à la Lotten (4:lle)

1 kg punaisia tuoreita mehukkaita tomaatteja

1 rkl sormisuolaa

Puolikas basilikanruukku

mahdollisesti kana- tai kasvislientä

500 g kirsikkatomaatteja

5 rkl oliiviöljyä

1 sipuli (hienonnettuna)

2-3 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)

1.5 dl kuivaa valkoviinitä

4-5 kourallista risottoriisiä

2-3 kourallista raastettua parmesaania

mahdollisesti sitruunamehua

 

Liemi: Paahda tomaatit esimerkiksi kuumalla pannulla pienessä tilkassa oliiviöljyä, kunnes saavat kunnon väriä ja pehmenevät. Laita paahdetut tomaatit tehosekoittimeen, lisää suola ja basilika. Sekoita noin pari minuuttia ja siivilöi. Tämä on liemi jota käytät risoton tekemiseen. Jos neste on paksua ja/tai sitä on hieman vähän, lisää kana- tai kasvilientä jotta nestettä on noin litra. Pidä neste lämpimänä, ei tarvitse kiehua)

Puolita kirsikkatomaatit, mausta oliiviöljyllä (n. 1 rkl), suolalla ja laita uuniin (150 astetta noin 45 minuuttia). Nämä tomaatit tulevat risotto annoksen koristeeksi. Kuva alla.

Ja nyt risottoon:

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää sitten riisi ja kuullota kunnes riisinjyvät tulevat pikkasen läpikuultaviksi reunoista.

Kaada viini sekaan, sekoita ja anna nesteen haihtua.

Tämän jälkeen lisää kauhallinen tomaattinestettä kerrallaan, sekoittaen. Lisää nestettä kun edellinen kauha on imeytynyt melkein kokonaan. Jatka näin kunnes riisi on valmista mutta siinä on edelleen purutuntumaa.

Ota kattila liedeltä ja kaada noin kauhallinen nestettä. Tämän jälkeen lisää parmesaani. Risoton pitää olla valuvaa kuin kuuma laava.

Maista ja tarkista suolaisuus. Mausta mahdollisesti sitruunamehulla.

Aseta puolikkaita kirsikkatomaatteja risoton päälle.

 

Publicerad 18.08.2014 kl. 14:18

On ollut mahtavaa meininkiä! Lotten catering!

Aller Flow etkot!

Tällaisia keikkoja teen mielelläni! 

Asiakas ymmärtää hyvän ruoan päälle ja muutenkin kaikki onnistui loistavasti.

Lauantaiaamuna sytytin Big Green Egg-grillini jossa valmistin kanavartaat ja jälkkäripizzan.

Kesäinen salaatti torin antimista. Kirsikkatomaatit ovat uunissa hieman kuivattuja. Noin 140 astetta, 40-60 minuuttia ja suolaa päälle. Super!

Tällä kertaa käytin hapokkuuttena limea. Siitä kannatta hyödyntää sekä kuorta että mehua. Lime on niin monipuolinen ja mahtava!

Näin upeissa tiloissa etkot järjestettiin.

...ja neukkarissa oli tarjoilu.

Musa soi, ruoka maistui ja fiilis oli mitä mahtavin! 

 

 

Publicerad 11.08.2014 kl. 13:48

Stockmannin Herkussa Tampereella 7.8.14

Tämä keikka oli niin hauska ja jännä! Pääsin Stockmannin Herkkuun Tampereella promoamaan kirjaani ja kokkailemaan.

Maistiaisiksi päätin laittaa rapeita katkarapu- ja lohipaloja, lime-majoneesilla ja japanilaisella kurkkusalaatilla. Annos on hauska ja helppo toteuttaa koekeittiössä. Se on myös asiakkaille kiinnostava seurata. Sekä se toimii aina! Se on vain niin älyttömän hyvä. Kun haluaa muita makuja sen voi helposti tehdä esimerkiksi paneroimalla kanaa, kesäkurpitsaa tai herkkusieniä. Majoneesin voi maustaa vaikka avokadolla, rosmariinilla tai valkosipulilla. Ja salaatti voi olla ihan mikä vihannes tahansa vaikka grillattuna tai raastettuna. Muista vain maustaa suolalla ja tarkistaa hapokkuuden jotta annos on mahdollisimman onnistunut.

Keikka alkoi nauraen kun luin että nimeni on Lotten Lindblom ja että olen MasterChef kisan voittaja. Ei hullumpaa!

Sitten aloitin valmistelut. Onneksi minulla oli hyvin aikaa sillä oli kiinnostavaa seurata Herkun toimintaa ja keskustella asiakkaiden kanssa.

Keittiöosastolta löytyi tällainen uusi tuttavuus: mikroraastin jossa kotelo joka keräsi raastetun lime-kuoren talteen. Se oli yllättävän toimiva. Kannattaa kokeilla.

Mukana auttamassa keittiössä minulla oli Jani. Hän osasi hommansa loistavasti. Hän toimi melkein kun olisi lukenut ajatukseni. Kiitos Jani, olet super! 

Huomaattehan että minulla on head set ; )

Aina mukana keikoilla: Gourmeeta Perkele kassi jossa KitchenAid johdaton sauvasekoitin, veitsikokoelmani, käsipoltin (ei näy kuvassa) ja "kokki"kengät (jalassa).

Kiitos Herkku! Oli mahtavaa ja kirjojakin meni hyvin kaupaksi. Jeee!

 

Publicerad 11.08.2014 kl. 12:05

Lotten & Hans on the bass Gumbostrandissa 2.8.14. Lotten catering!

Tämä oli toinen kerta kun bändi Hans on the bass ja minä saimme "esiintyä" yhdessä Gumbostrandissa. Edellinen kerta alkukesästä oli niin onnistunut keikka että meidät siirrettiin suureen saliin tällä kertaa. Paikka oli aivan täynnä, upeat 104 vierasta ja tunnelma katossa.

Gumbostrandissa on mahtavaa järkestää happeninkejä ja toivon että meidät kutsutaan pian takaisin. 

Tämän kerran menu oli tapaslautanen aasialaisilla mauilla.

  • rapea lohipala (resepti alla)
  • chilimajoneesi
  • kanavarras
  • yrttinen lasinuudelisalaatti
  • pähkinäsekoitus suolalla ja chilillä
  • karjalanpiirakka goes japan à la Lotten (resepti kirjassani Gourmeeta Perkele ja elokuun Gloria lehdessä)

Vasemalla yläpuolella näkyy mahtava kokki Markus joka on minua auttamassa ja pelastamassa hänen keittiössä. Super kiitos Markus!

 

Rapeat panko -leivitetyt jättikatkaravut (4 hengelle)

Alkuruoka

8 kpl lohipalaa (noin tulitikkuaskinkokoisia ja 2-3 cm paksuja. Ilman ruotoja ja nahkaa)

1 dl vehnäjauhoja (maustettu suolalla)

2 kananmunaa (maustettu suolalla ja sitruunamehulla)

2 dl panko -korppujauhoja (maustettu suolalla)

½ dl hienonnettuja yrttejä

Sitruunaraastetta ¼ osa sitruunasta

Noin 1 l rypsiöljyä

 

Laita kolmeen eri kulhoon suolalla maustetut vehnäjauhot, kevyesti vatkatut kananmunat ja panko -korppujauhot. Mausta vielä lisäksi panko -korppujauho yrteillä ja sitruunan raasteella.

Lämmitä rypsiöljy noin 150 °C:seen laakeassa kannellisessa pannussa. Turvallisuuden kannalta pidä kansi lähellä, mikäli öljy kuumenee liikaa ja syttyy palamaan.

Pyöritä pyrstöt yksitellen ensin jauhoihin. Kasta seuraavaksi pyrstöt kananmunaan ja lopuksi kieritä niitä panko –korppujauhoissa. Suosittelen painamaan pyrstöjä panko –korppujauhoissa kunnolla, jotta niistä tulee paistaessa mahdollisimman rapeat.

Kun öljy on kuuma, laske varovaisesti yksi pyrstö kerrallaan öljyyn. Paista yhtä puolta noin 1-2 minuuttia ja käännä. Lopputuloksena sinulla tulisi olla kullanruskeita ja erittäin rapeita katkaravunpyrstöjä.

Näin voit uppopaistaa myös esimerkiksi kalaa ja ohuita lihaviipaleita. Muista maustaa myös kala tai liha pienellä määrällä suolaa ennen panerointia.

 

Majoneesi (noin 2.5 dl)

1 kokonainen kananmuna

1 tl dijon -sinappia

½ tl suolaa

2 tl sitruunamehua, tuorepuristettua

noin 2 dl neutraalia öljyä, esim. rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

 

Oman majoneesin tekoon kannattaa käyttää koko kananmuna niin on helppo onnistua. Perusmajoneesia voit maustaa erilaisilla mausteilla eri käyttötarkoituksen mukaan. Kokeile lisäämällä esim. tuoreita yrttejä, sahramia, valkosipulia, avokadoa, punaviiniä (sitruunan sijaan) jne.

Majoneesin valmistukseen kannattaa käyttää korkeareunaista kulhoa tai kannua, johon sauvasekoitin juuri mahtuu. Riko kananmuna astiaan ja lisää sinappi, suola sekä sitruunamehu. Sekoita seosta kevyesti. Laita sauvasekoitin kananmunaseokseen ja kytke kone täydelle teholle. Pikkuhiljaa hitaasti kaataen, lisää öljy seokseen ja kun emulgoituminen on alkanut voit kaataa öljyä reippaammin. Muista nostella välillä sauvasekoitinta jotta kaikki öljy emulgoituu. Öljyn määrä vaihtelee kananmunan koon mukaan.

Maista ja tarkista suolan ja hapon tasapaino.


 

Publicerad 11.08.2014 kl. 11:06

Elokuun Gloriassa.

Alkukesästä keittiööni saapui ihana Hanna Gullichsen kokkailemaan kanssani. Tulos oli upea artikkeli uusimmassa Gloriassa. Kiitos Hanna hienosta päivästä!

Reseptit löytyvät myös kirjastani ; )

Publicerad 28.07.2014 kl. 12:44

Ruoka.fi

Huikean hieno kirja-arvostelu Teijo Salonpäältä. Hän oli ymmärtänyt kirjan juuri niin kuin olin sen ajatellutkin. Tuli ihan tippa linssiin. http://ruoka.fi/blogit/keittokirjat-testissa/keittokirjat-testissa-gourmeeta-perkele

 

Publicerad 25.07.2014 kl. 13:20

Lapset vaativat kaalilaatikkoa!

Olimme viime viikolla mökillä ja kun kävimme Haminassa löysimme mahtavan lounaspaikan, ravintola/kahvila Jaspiksen. Rehellistä, hyvää ruokaa ja palvelu erittäin mukavaa. Lisäksi lapset pääsivät ruokaa odotellessaan leikkimään viereiseen puistoon. Super!

Päivän lounas oli sinä päivänä kaalilaatikko. Kim ja Kent olivat aluksi aika skeptisiä "eihän se ihanalta näytä" sanoivat. Mutta kun maistoivat eivät lopettaneet ennenkuin lautaset olivat tyhjiä.

Heti seuraavana päivänä molemmat lapset toivoivat kaalilaatikkoa. Täydellistä ruokaa mökillä. Vähän aineksia ja onnistuu yhdessä kattilassa. Tein nimittäin mökkiversion enkä laittanut uuniin, vaan annoin sen paistua ja valmistua yhdessä kattilassa. 

Raaka-aineet: varhaiskaalia, sipulia, valkosipulia, hyvää jauhelihaa, vähän kermaa, voita, suolaa ja pippuria. Ja tottakai puolukkahilloa. Minä lisäsin tottakai chiliä omaan annokseeni.

Ja illalla kun teki mieli jotain pientä ja suolaista maistui laatikko vielä paremmalta kun oli ehtinyt "muhia" hieman ; )

Publicerad 23.07.2014 kl. 14:07

Iltiksessä viikon keittokirjana

Täältä voi lukea koko jutun: KLICK

Publicerad 11.07.2014 kl. 12:00

Villiyrteistä Uusimaassa

Eilisessä (sunnuntai 6.7) Uusimaassa juttelin hieman villiyrteistä ja käytin niitä yhdessä siian kanssa. Jos kiinnostaa niin lehden voi ostaa kätevästi netistä täältä.

Publicerad 07.07.2014 kl. 15:01

Koikkailua Gumbostrandissa

Oli mahtavan kiva lauantai Gumbon Konst & Formissa. Sain kokkailla Konst & Formin upeassa keittiössä huippumukavan ja taitavan Markus Mäkisen kanssa. Yleisölle tarjottin tapas-herkkuja sekä Hans on the bassin leppoisaa feel-good musiikkia.

 

Publicerad 07.07.2014 kl. 14:52

Artikkeli Glorian Ruoka&viini lehdessä

...on aivan älyttömän upea tunne ; )

Publicerad 04.07.2014 kl. 12:42

Lotten ja kaksi grilliä. Big Green Egg ja Lotus!

Onneksi torstaina ei satanut. Illalla jopa aurinko näyttäytyi, eli oli upea tilaisuus grillata. Minut oli kutsuttu Vantaalle esittelemään L kokoista Big Green Eggiä (BGE) ja uutta kannettavaa Lotus-grilliä.

Olin innoissani kokeilemaan miten näin iso BGE toimii ja se on aivan upea. Laitoin alkupalaksi pizzaa siinä ja siitä tuli aika täydellinen (vaikka itse sanon). Täytteenä oli valkosipulietanat, pyree aurinkokuivatuista tomaateista, ranskankermaa, tuore basilika ja parmesaani. 

Pohjasta tulee rapea ja täyte säilyy raikkaana ja maukkaana BGE:issä.

Tämän jälkeen oli Lotus grillin vuoro näyttää mihin kykenee. Grilli on pieni ja kevyt, helposti mukaan otettava ja TEHOKAS. Aivan uskomatonta, en ollut uskoa silmiäni. Grillasin kunnon pihvin aivan super kauniiksi ja meheväksi. Jättikatkaravut, vihannekset ja sienet valmistuivat vaivattomasti ja täydellisesti. Seuraavalle piknikille, festarille, tai grillijuhlissa on Lotus grilli mukana.

Samanaikaisesti BGE:llä valmistui kokonaiset broilerit kurpitsan kera.

Grilliseuraakin oli. Hän ainakin tykkäsi ; )

Tämä oli todella hauskaa, Kiitos!

Publicerad 01.07.2014 kl. 15:47

Torstai oli upea päivä! Ja kohta perjantai ja lauantai...

Tänään olin kokkaamassa telkkariohjelmaa varten ja sitten grillamaassa luultavasti Suomen upeimmassa kodissa, ehdottomasti maailman upeimmilla grilleillä: Big Green Egg (L koko) ja Lotus grilli.

Huomena lennän Göteborgiin keskustelemaan ruokamaailmaan liittyvästä yhteistyöstä (supersuper jännää) ja lauantaina meillä on Klaussin kanssa aivan loistava keikka Gumbostrandissa missä musiikki soi ja ruoka rokkaa. 

Kuvia ja lisää juttua näistä hommista sunnuntaina ; )

Nyt lapset sänkyyn ja itsekin nukkumaan. Herätys kello 05.10! 

Publicerad 26.06.2014 kl. 21:19

Tässä kurkistus...

...pieneen rooliini "Kaksi julkkista ja yhdet häät" -ohjelmassa.

Mukanani auttamassa minulla oli paras tiimi koskaan! Kiitos Bifi, Frida ja Andrea!! Te rokkasitte!

Publicerad 26.06.2014 kl. 21:09