Matlagningskurs för 8-åringar

Jag kan berätta att vara med i MasterChef tävlingen var spännande, men att dra matlagningskurs åt barn är det också. Mycket spännande!

...men allting gick jätte bra! Barnen var ljuvliga och så villiga att lära sig. Duktiga kockar blev det av dem och maten som avnjöts tillsamman efteråt var jätte god.

Jag delade kockarna i grupper (ca. 4-5 personer / grupp) och det blev 8 grupper. Alla grupper hade även vuxna så att de kunde hjälpa till när det behövdes.

Varje grupp fick en papperskasse med ingredienser och ett recept. Receptet kunde de sedan använda eller hitta på något eget med råvarorna i kassen. Kreativiteten fick flöda och resultaten var härliga.

Som riktgivande recept hade jag gett:

Varma ostsmörgåsar (två grupper)

Broiler och tomatsås 

Potatis (mos eller rösti) och zuccini pasta

Färskpasta (två grupper)

Fruktsallad (exotisk) med grädde/kvarg/vanilj

Bananpannkakor utan mjöl

Tanken vara att laga mat som barnen även själva kan tillreda.

Och som alltid hade jag världens bästa sous chef Biffen med mig!

 

Publicerad 20.05.2014 kl. 11:39

Nyt sitä saa – Perkele!!

Huomena saan ensimmäiset 100 kpl painosta. Ensi viikon lopussa tulee koko satsi. Eli nyt voi jo tilata jo verkkokaupan kautta. Saan varmasti ekat tilaukset postiin jo huomena. Jee!!

Parin viikon sisällä kirjaa saakin jo sitten kirjakaupoista, mm. Akateemisesta ja Suomalaisesta.

Tästä pääsee tilaamaan: KLICK

Tältä näyttää kansi, paitsi että whire sidonta on metallinvärinen.

 

 

 

 

 

 

Publicerad 15.05.2014 kl. 16:05

Äitienpäivä

Olipas harvinaisen mahtava äitienpäivä. Ulkona pikkasen lämpimämpää ja  aurinkoisempaa. Sisällä mahtavia tyyppejä ja paljon naurua.

Tarjoilin minun melkein klassikoiksi luokiteltavia katkarapu/avokado/verigreippi voileipiä. Aina maukas, helppo ja kaunis alkupala. Äitienpäivänä niitä syötiin seisalteen keittiössä. Se on aina vähän hauskaa sillä lepiä on hieman sottainen, joten naurussa on pitelemistä.

Pääruokana meillä oli paellaa. Käytin liemenä tuoreista tomaateista tehtyä mehua ja se oli niiin hyvää. Kannattaa kokeilla. Paellaa on myös helppo laittaa monelle ja se valmistuu siinä mukavasti kun rupattelee vieraitten kanssa.

Paellan tekeminen oli samalla hieman treeniä kun kesäkuussa tulen luultavasti tekemään paella/tiki/hawaii catering-keikan 50:lle hengelle.

Tässä hieman tyttö-meininkiä ja Kent ; )

Mahtavaa kevättä!

Publicerad 13.05.2014 kl. 19:11

Catering keikka - Idé Group

(en millään saa kuvaa oikeinpäin, sori!)

Näin hienon kutsun Idé Group lähetti asiakkailleen. Teemana oli kierrätys, mutta päätin olla dyykkaamatta roskiksissa ja sovittiin että tarjotaan suomalaisia makuja suomalaisista raakaaineista.

Bifi tuli onnekseni taas mukaan auttamaan. Pakattiin minun mobiili keittiö mukaan ja kaasuteltiin Espooseen aikaisin aamulla. Edessä oli hektinen, pitkä ja hauska päivä.

Menu päivälle:

Smoothie, raparperi/banaani/cashew-maito/sitruuna

48 tunnin kylmäsavulohileipä, yrtti/rahka-cremellä

Lohikuubi, piparjuuricremellä ja kurkulla

Bisse Possua coleslaw:lla (suomalaisella sinaapilla)

Uunijuureksia, hunajalla ja suolalla

Sitruunainenpannukakku kermalla ja mansikoilla

Lohikuubi reseptin minun on pakko laittaa tänne. Se on taivaallisen hyvää ja sen voi valmistaa päivää ennen. Eikä ole vaikea.

Lohikuubit à la Lotten, 4 hengelle

500 g tuoretta lohta (paksummasta osasta). Pyydä kalamesteri poistamaan ruodot ja nahan. Näin pääset helpomalla. Leikkaa kala noin   3 x 3 cm:n kuubeiksi.

Liemi missä kala valmistetaan:

4 dl vettä

2 dl kuivaa valkoviiniä

2 rkl valkoviinietikkaa

1 sitruuna, viipaloituna

1 purjo, valkoinen osa ainoastaan

10 kpl valkopippuria

2 tl suolaa

 

Lämmitä uuni 80 asteeseen. Laita kalakuubit uuninkestävään vuokaan jossa on minimissään 5 cm korkuiset reunat. Lämmitä liemi kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna hiljaa poreilla noin 5 minuuttia. Näin kaikki liemen maut ehtivät tutustua toisiinsa. Kaada kuuma liemi kalan päälle ja aseta vuoka uuniin 5 minuutiksi (ei kauemmin). Nosta vuoka uunista viilenemään. Anna kalan "uida" liemessä noin 3 tuntia jääkaapissa. Kaada liemi pois ja säilytä kala jääkaapissa kunnes olet valmis tarjoamaan sen.

Juuri ennen tarjoilua polta kuubit käsipolttimella. Näin saat lisämakua ja ulkonäköä kalaan. Polttaminen ei ole välttämätöntä.

Tätä kalaa voi tarjoilla esim. salaatin tai perunoiden kanssa ja mukaan piparjuuri ja ranskankerma kastiketta. 

Publicerad 13.05.2014 kl. 08:03

Om man råka missa Min Morgon...

kan man titta på den genom att KLICKA HÄR. Jag kommer in ungefär vid tiden 01.13.40. Och visst är Robban härlig! : )
Publicerad 09.05.2014 kl. 16:54

Jag på "Min Morgon" imoron!

Jag på Min Morgon, Yle 5 fredagen 9.5. ca. kl. 8.10!

Jag skall för första gången visa upp min nya bok "Gourmeeta Perkele" för allmänheten. Pinfärsk från tryckeriet. Jestas vad det känns spännande. Blir roligt och höra vad Robban tycker om den : )

Och så skall vi talar lite om Eurovisonerna också såklart. 

Nu och sova efter en jätte rolig dag med catering hos Idé Group hela dagen. Tusen tack Biffen att du var med och hjälpte igen och tack Simon att vi fick komma och kocka. Imorgon sätter jag upp bilder och recept på det vi bjöd på.

Nati nati!

Publicerad 08.05.2014 kl. 20:39

Käynti painotalossa Porvoossa - Gourmeeta Perkele!

Näin meillä täällä Porvoossa. On muuten aivan upeeta että Gourmeeta Perkele kirja myös painetaan Porvossa. On tämä hieno kaupunki!

Klaus tekee viimeiset säädöt painokoneen äärellä...

ja kohta jyrää!

Ja tässä on osa minua paperilla. Huhu! Aika jees tunne ; )

Publicerad 05.05.2014 kl. 16:03

Upea syntymäpäivä, hurraa!

Aamulla minut herätettiin aamiasen ja laulun kera. Kim ehti kuitenkin syödä voileipäni ennen minua, olin näköjään hieman hidas. Olen sellainen että juon ensin isoja määriä kahvia ja vasta sitten syön. Ja Kim ei vain malttannut odottaa ; )

Lyhyen työpäivän jälkeen suuntasimme Klaussin kanssa Helsinkiin. Kävimme lemppari kaupassani Hakaniemen kauppahallissa ostamassa lihaa. Marmoiroitua ulkofilettä illalliseksi ja possun kylkeä vapuksi. Löysin vielä onnekseni kauniita nauriita mukaan kotiin. 

Sitten käytiin ostamassa synttärilahja minulle. Olen KAUAN haaveillut sellaisesta ja nyt, nyt saan sen! Sous vide koneen!

Tämä laite löytyi Chez Mariuksesta. Ostin myös hienon "laatikon" sieltä, mutta se oli valitettavasti tähän määrään lihaa liian pieni. Onneksi  autotallista löytyi tämä kunnon lihalaatikko. Toimii.

 

Sitten upea päivä jatkui Siken uuden kirjan julkaisutilaisuudella Kaapelilla. Tapahtuma oli Benjaminin tosi valkoisessa ja ihanassa studiossa, erittäin sopiva miljöö kaunille ja ajattomalle kirjalle.

Benjamin oli kuvannut kirjan upeat ja tunnelmalliset kuvat. 

Kiitos Sikke kutsusta ja onnea upealle kirjallesi! Siitä tulee varmaan joka keittiöiden onnellinen asukas! ps. antamasi oliviiöljy on taivaallista!

Kotona odotti synttärijuhlat perheen kanssa. Menyyllä oli grillattua (Big Green Eggilla tottakai) marmoroitua ulkofilettä, siskoni Marian kuulusia salaatti (paras salaatintekijä maailmassa), juustoja ja punaviinikastiketta.

Super super ihanaa viiniä, kiitos Matsille ja iloista meininkiä. 

Sain ihania lahjoja mm. taulun Klaussilta. Kivä motiivi ; )

Kiitos darling, I love it! Ja suuri kiitos kaikille loistavasta päivästä. Hyvää vappua!!

 

 

Publicerad 30.04.2014 kl. 11:00

Gourmeeta Perkele on valmis...

ja nyt kirja painoon! Sitten pitää kiltisti odottaa 2-3 viikkoa että saan sen fyysisesti käteen. Mieletön hetki eilen yöllä kun huomattiin että nyt se on valmis!

Avaan mahdollisimman nopeasti webbi-kaupan josta voi tilata kirjaa ennakkoon. Mutta ennen sitä, tässä pari screen shottia kirjasta ; )

 

 

 

 

Publicerad 28.04.2014 kl. 10:25

Paul Svensson på restaurang Sinne

Tack Maria att du var så klok och bokade bord för Svensson menyn, för attan att det var gott. Har inte på mycket länge ätit såå god mat.

Till att börja med bjöds det på "kökets hälsning" med friterad havskorall, isomaksaruohoa (vet tyvärr inte namnet på svenska) från Emsalö, salt maräng med gräddfil / citron confit / fisk rom och friterad sjögräs (nori) med Karl Johans svamppurè. Vackert serverad!

Den salta marängen.

Sen kom det in mörbakad purjo med mandelriska och havskräfta. Efter denna rätt trodde jag inte att det skulle kunna bli godare, men...

sen kom denna tallrik. Helstekt rotselleri med björk emulsion och rökt abborre. Oh la laaa! (inte den finaste bilden, tyvärr)

Efter dessa rätter följde ännu: Rödbeta med vildhallon och anka / Svensk buffelmozzarella / Rabarber, hibiskus, maräng, och frysta selleri örter. Mycket goda smaker och mycket mycket gott skratt : )

Paul, du rockar min (smak)värld!

Publicerad 26.04.2014 kl. 10:53

Korealaista cateringmeininkiä.

Torstai aamu 7.30 ja valmistelut jatkuvat. Olin sopinut että olisin kl. 17.00 asiakkaan luonna, eli lähtö pihalta viimeistään kl. 16.15. Minulla on siis 8 tuntia ja 45 minuttia aikaa saada ruoat ja itseni valmiiksi.

Tänään tarjoilen:

Korealaisia kevätkääryleitä, dippikastike

Panko-leivitettyjä jättikatkarapuja korealaisilla mausteilla

Basilika-minttu-ananassalaattia

Broilerinreisiliha-vartaita

Possunkylkeä salaattikiposta

Aloitin valmistelemalla kaikki vihannekset kevätkääryleeseen. Onneksi olin keskiviikkona löytänyt Eiring kaupasta, Korkevuorenkadulta tämän mahtavan "silppurin" joka nopeutti valmistelua. Käytän normaalisti veistä, mutta tämän kapineen ansiosta minusta tuli Teräsmiestäkin nopeampi silppuri.

Possunkylki oli ollut marinaadissa yön yli ja seuraava vaihe oli ruskistaa pinta kunnolla. Tämän jälkeen laitoin koko padan uuniin 2 tunniksi ja sitten se sai viilentyä huoneenlämpöiseksi. Asiakkaan luona tarvitsi enää lisätä kevätsipuli ja asetella salaattikulhoihin.

Laitoin katkaravut tikuille jotta ne pysyisivät suorina ja olisivat helppoja syödä sormin. 7 kpl valmiina, 63 kpl tekemättä...

Kanavartaat odottivat grillin kuumenemista, tavarat olivat aika pitkälti pakattuina ja minä olin vielä aikataulussa. Hurraaa!

Sain kyydin Sannalta ja Bifi tuli mukaan kokkailemaan. Suuri kiitos molemmille, en olisi pärjännyt ilman teitä!

Minun juttuni on kokkailla vieraitten edessä. Mielestäni se on mukavaa vihdettä vieraille ja todella hauskaa meille kokeille. Pitää vain saada valmistelut tehtyä kunnolla.

Pitää olla erityisen varovainen kun friteeraa, joten minulla oli vaahtosammutin ja palopeitto mukana. Kaikilla oli turvallinen olo ; )

Ananassalaatti yrteillä on ihanan raikas vastakohta mausteiselle ruoalle.

Kaikki tarjoiltiin minun omalla kimchillä joka on varsin erikoinen korealainen lisuke. 

Kiitos Andreas ja Ocean View siitä, että sain tulla kokkailemaan teille. Oli erittäin hauskaa!

Publicerad 26.04.2014 kl. 10:31

Catering valmistelua ja hauskoja juttuja!

Tällä viikolla olen tehnyt mm. seuraavaa:

Keskiviikkona suuntasin Heinon tukkuun shoppailemaan. Torstaina oli catering keikka Ocean View peliyrityksessä ja teema oli Korealaista ruokaa. 

En valitettavasti ole koskaan ollut Koreassa joten turvauduin google maailmaan. Kun meny oli luotu ja hyväksytty asiakkaan luona alkoi suunnittelu ja organisointi. 

Tavallisesti catering homma hoituu seuraavasti:

1. Käy tutustumassa tapahtuma paikkaan (ennen menun kehittämistä)

2. Listaa kaikki! Raaka-aineet ja määrät. Työvaiheet ja järjestys. Kaikki mukaan otettavat tavarat.    

3. Shopping                                                                                                

4. Esivalmistelu                                                                                          

5. Pakkaaminen ja toimitus                                                                        

6. Viimeistelu ja esillepano                                                                              

7. Kokkailua                                                                                                        

8. Siivoaminen ja roudausta                                                                                  

9. Matkusta kotiin ja kanna kaikki paikoilleen.                                                    

10. Ei tarvetta mennä treenaamaan kun tekee näitä hommia ; )

Keskiviikko alkoi siis shoppailulla...

                   

Sitten otin siskoni Marian mukaan kyytiin ja lähdimme kokeilemaan hieman luksuselämää. Piipahdettiin Safka må-fre -kirjan lehdistötilaisuudassa. Ei hullumpaa ; )

Matka jatkui Pohjoissatamaan jossa Big Green Egg avasi grillikauden. Saatiin upeat esiliinat ja tutustuttiin hyviin olueisiin, lihoihin, Sipoolaisiin yrtteihin ja paljon muuhun ihanaan. Oli hauskaa ja hyvää!

Ja Big Green Egg rokkaa aina!!

Ja sitten kotiin laittamaan lihat marinaadiin ja tarkistamaan miten kimchi voi.

...tässä marinoituu possunkylkeä (mun lemppari liha)

Sain apua kananreisipalojen marinointiin...

Tässä pari kuvaa kimchi valmistelusta tiistaina.

Tämä oli keskiviikko! Mahtavaa ; )

Publicerad 25.04.2014 kl. 14:07

Nyt on ulkogrillikin on pesty...

ja pääsin heti nauttimaan upeasta illasta ja grilliruoasta.

Rakastan grillata kassleria. Kasslerilla onnistuu aina, kunhan et jätä sitä ihan raa'aksi. Jos on aikaa, on vaivan arvoista, laittaa kasslerpihvit marinaadiin. Jopa 30 minuuttia tekee ihmeitä. Eilen laitoin minun marinaadiin:

Sojaa, valkosipulia, tuoretta inkivääriä, vähän ketsuppia ja tilkka öljyä. Annoin marinoituia noin 45 minuuttia, kuivastin pihvit talouspaperilla ja sitten suoraan kuumaan grilliin. Jäljellä olevaa marinaadia kannatta penslata lihan päälle aina kun käännät.

Lapsilla oli molemmilla kavereita leikkimässä ja hyvä tapa saada liha riittämään kaikille on leikata se valmiiksi viipaleiksi. Minulla oli tortilla leipää (lättyjä) kaapissa joten lapset saivat "fajitas"-maista sormiruokaa. Sisään grillattua paprikaa, rapeaa salaattia, kreikkalaista jogurttia ja viipaloitua kassleria. Aurinkoon syömään!

Kaupasta löytyi kevätkaalia josta tykkään tehdä nopean wokin (paistinpannulla). Pienennään kaalin, maustan valkosipulilla ja inkiväärillä ja paistan nopeasti (n. 3-5 min) kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Lopuksi maustan suolalla, sitruunalla ja tilillä. Ja tätä voi tottakai tehdä omailla lemppari vihanneksilla.

Pehmeyttä ja kermamaisuutta antamaan toi ihana pala brie-juustoa. Helppoa ja niin hyvää.

Huomena valmistelen Korealaista illallista catering asiakkaalle. Jännää ; )

Publicerad 23.04.2014 kl. 08:08

God Påsk!

Jag älskar påsken! Det finns små små öron på björken (iallafall på kvistarna jag har inne), solen skiner och man vet att sommaren inte är långt borta.

Och så har vi påskmaten. Lamm, rosmarin, vitlök, krispig potatis, gravad lax, citron, ägg, ägg och ägg. Tid att laga mat och härliga mäniskor att vara med. Jag älskar påsken!

Här är två lätta och snabba förslag på vad man kan bjuda under påsken eller egentligen när som hellst : )

Räksmörgås à la Lotten med avokado och blodgrape (bredvid synns en uppiggande liten smoothie shot)

Du behöver / person:

ca 50 g räkor (utan skal)

½ avokado

¼ blodgrape

salt

svart peppar

1 skiva gott bröd (gärna skärgårdslimppasött och gott)

½ dl groddor

Ta till vara klyftor av blodgrapens kött. Mosa avokadon och smaksätt med saft från blodgrapen, salt och peppar. Lägg på rikligt av avokadomoset på brödet, lägg på räkor och grapeklyftorna. Toppa med krispiga groddor.

 

Syrlig kladdkaka (8-10 personer)

150 g smör

1 citron elleri 2-3 lime

2 ägg

2 ½ dl socker

1 ½ dl mjöl

Till servering

3 dl creme fraiche

Färsk myntta (mint) eller basilika

Lite florsocker

Smörj en 20 cm (diameters) form med löstagbara kanter. Värm ugnen till 150 grader.

Smält smöret och ställ åt sidan. Finriv den gula delen av citronskalet och pressa ut all saft ur citronen. Vispa socker och ägg fluffigt. Kombinera ägg fluffet, smöret, citronskalet och saften. Blanda till en slät smet och sila mjölet i smeten. Kombinera noggrannt.

Häll smeten i formen och grädda i ca. 30 minuter. Ta ut kakan när den fortfarande lite ”rör sig” i formen. Den skall vara ”kladdig”. Kakan sätter sig när den stelnar.

När kakan svalnat lite sila på lite pudersocker. Servera med vispad creme fraiche (ger den fin glans) och strimad myntta eller basilika. (Jag glömde myntan från bilden).

Nu ut och gömma ägg. GLAD PÅSK!

 

 

Publicerad 17.04.2014 kl. 14:39

Pääsiäislihat Herekistä

On kuin astuisi 60-luvulle kun astuu Herekiin tänään. Rakastan ostaa lihat täältä. Tällä kertaa ostoslistallani oli: luuton lammaspaisti ja possun kylkeä. Tästä saa helposti paljon hyvää ruokaa koko pääsiäiselle.

Heti kun astuu ovesta sisään on Hommannäsin Kartanon maistiaiset josta saa maistaa niiden minttu- ja punaherukkahyytelöä. En voinut vastustaa ja ostin heti. Sopii täydellisesti suunnittelemaani pääsiäisruokaan. Ovat maukkaita myös juustojen kanssa.

Kun ostaa lihaa Herekistä saa aina hyviä vinkkejä ja tarkkaa tietoa lihasta. Palveluun kuuluu aina hauska jutustelu ja viimeisimmät kuulumiset.

Samalla kun olin siellä kannettiin melkein uunituoretta Henrikssonin mallasleipää sisään. Vain voita päälle ja aamiainen on valmista! 

Sitten vain jonottamaan kassalle pääsyä.

Ostoslista kasvoi aikalailla: luuton lammaspaisti, possun kylkeä, kahta eri hyytelöä, kotitekoista simaa ja mallasleipää. Kohta on pääsiäinen!

Publicerad 16.04.2014 kl. 14:01