5 juttua joita ilman en pärjää keittiössä...

Makaan tänään sängyssä hieman kipeenä ja tulin ajatelleeksi mitkä ovat minun lempi tavarani. Meillä on kaikilla erillaisia vehkeitä ilman joita päivistä tulisi hieman vähemmän kivoja.

Tottakai puhelin, hiuskuminauhat, peittävä puuteri jne ovat tärkeitä minulle, mutta keittiössä minulla on ehdottomasti viisi lempparia ilman joita en toimi yhtä hyvin.

Lempparit ovat:

Ylhäältä alaspäin:

  • Erillaiset siivilät. Näillä siivilöidään kastikkeet, luodaan upeita pehmeitä pyreitä ja loihditaan parhaimmat perunamuusit. Ja paljon paljon muuta.
  • Pinsetit. Eri kokoisia pensettejä käytän päivittäin. Näillä voi nostaa, kääntää, poistaa ruotoja, asetella...
  • Veitsi ja aina terävä veitsi! On todella vaarallista ja vaikeeta käyttää epäterävää veistä. Ei sitä siis! Veitsiä ei tarvitse olla montaa, minulla on päivittäiseen käyttöön yksi isompi "kokki"veitsi ja sillä pärjään melkein kaikista tavis jutuista. Sitten laatikossa on isoisän vanha Fiskarsin kalaveitsi (paras koskaan), pieni veitsi jolla leikkaan esim. vihannekset haluamaani muotoihin ja putsaan sienet, osteriveitsi ja lapsille omat treeni veitset. Onhan minulla veitsiä enemmän, mutta nämä ovat ne jotka ovat eniten käytössä. Jostain syystä, en tiedä miksi, inhoan leipäveitsiä. Joten niitä en käytä.
  • Seuraava vehje on sauvasekoitin. Jos tälläista ei ole kotona, kannattaa mennä hankkimaan. Jopa ajatus olla ilman sitä on pelottava. Tällä muussaat, sekoitat, vatkaat, murskaat, vaahdotat... Nopeasti ja helposti!
  • Viimeisenä alhaalla on pursutinpussi. Tämä on minulle uusi hyvä kaveri. Pursutinpussi auttaa minua kontrolloimaan ja luomaan kauniita annoksia. Voin etukäteen valmistaa esim. pyreen ja säilyttää jääkaapissa puristinpussissa. Ennen tarjoilua lämmitän pussin vesihauteessa (näin voi/rasva pyreessa varmasti ei leikkaannu) lämpimäksi ja pursutan hallitusti sitten lautaselle. Mahtavaa!

 

 

Publicerad 21.03.2014 kl. 08:25

Kovat paikat

Kuha oli tänään päivän haaste MaterChef-kisassa.

Heidi, Jenni ja minä saatiin kyllä jännittää ja kokkailla ihan täysillä. Hemmetin jännät paikat taas ja yhtä hirveetä katsoa sitä telkkarista : )

Niin siinä sitten kävi että Heidi joutui jättämään essun narikkaan. Heidin lähtö oli kurja paikka. Hänhän on sellainen räväkkä kilpailijatyyppi, mutta aivan todella kova ja tekninen kokki. Olin kyllä veikannut häntä finalistiksi.

Täältä voi seurata Heidin puuhia: misindeli.com

Publicerad 18.03.2014 kl. 21:57

Astiastoja

Kisan kautta opin paljon ruoanlaitosta ja yksi tärkeä osa on esillepano. Annoksen ensivaikutelma saadaan katseella (ja tietysti tuoksulla) ja onkin tärkeää että onnistuu heti tekemään hyvän ensivaikutelman. 

Esillepano riippuu monesta, mutta ehdottomasti astiastolla on oma roolinsa. Astioiden muodolla ja värillä voi korostaa eri fiiliksiä joita haluaa tuoda ruoassa esiin.

Värikkäillä lautasilla voi myös etsiä kontrastivaikutelmia. Esimerkiksi tumma lautanen antaa usein värikkäämmän vaikutelma itse annokselle.

Käytän ruokakirjani kuvauksissa pääasiallisesti kahta sarjaa, rustiikkista ja värikästä Gerbera astastoa ja vastapainona klassisen siroa ja kaunista ranskalaista Pillivuyt astiastoa. Molemmat upeita ja täysin erilaisia.

Sittenpähän näätte kun kirja ilmestyy : ) 

 

Publicerad 18.03.2014 kl. 21:25

Kokkailua ja kuvauksia

Tänään kuvattiin ihan viimeisiä kuvia tulevaan kokkikirjaan. Ja niin kuin kuvasta näkee, kaikki menee ihan alkuperäisten suunnitelmien mukaan : )

Publicerad 16.03.2014 kl. 23:28

Artikkeli Uusimaa-lehdessä lauantaina

Kirja on loppusuoralla ja menee toivottavasti painoon noin kahden viikon päästä.

Uusimaa teki kivan artikkelin kirjasta. Kiitos Tanja!

Tässä voitte lukea lyhyemmän nettiversion. Koko artikkeli vain oikeasta lehdestä ; ) 

http://www.uusimaa.fi/artikkeli/285125-masterchef-lotten-kirjoitti-ruokakirjan

Publicerad 15.03.2014 kl. 15:26

Catering job at IDÈ Group for 100 guests!

Maria (Bifu) ja minä kokattiin sormiruokaa koko päivä asiakkaan luona. Saavuttin paikalle 8.30 aamulla ja ruvettiin valmistamaan aamiasta. 

Meillä oli mukanamme meidän mobiilikeittiö joten pääsimme kokkaamaan vieraitten seurassa. Tämä on sosiaalinen ja hauska tapa laittaa ruokaa, vieraille ja meille kokkaajille ; )

 

Aamiaismenu oli:

Smoothies-shotti, munamuffinssi, avokado/lohileipä ja myslipatukoita.

Tässä reseptit, koko meny on n. 100 hengelle.   : )

 

SMOOTHIE-SHOTTI

2 litraa huuhdeltuja pinaatinlehtiä
3-6 kpl limeä
2 kpl tuoretta ananasta (kuori ja poista puinen keskiosa)
2 ruukkua minttua
noin 1 dl hunajaa
noin 5 dl kivennäisvettä

Heitä kaikki blenderiin, tarkista maku ja NAUTI! Tarjoa pienistä shotti laseista.

MYSLIPATUKAT

750 g (gluteenittomia) paahdettuja kaurahiutaleita
800 g pehmeitä taateleita 
500 g pekaanipähkinöitä
2 dl paahdettuja seesaminsiemeniä
200 g paahdettuja luomu kookoslastuja
200 g (purkillinen) sokeroimatonta maapähkinävoita
500 g kuivattuja karpaloita
8 dl kookosöljyä

Paahda kaurahiutaleet kuumassa uunissa, ota kivet pois taateleista ja hakkaa ne ja karpalot pienemmiksi paloiksi. Seesaminsiemenet ja kookos on helppo paahtaa pannussa. Sulata kookosrasva miedolla lämmöllä jos se on kiinteetä. Sekoita kaikki massaksi ja painele tiukasti voipaperilla vuorattuun matalaan vuokaan tai uunipellille. Tästä määrästä tuli kaksi uunipellillistä. Laita jääkaappiin muhimaan yön yli ja leikkaa sitten paloiksi! Jos haluat näistä vielä herkullisemman version voit kuorruttaa patukat sulattamalla tummaa suklaata niiden päälle! Näin me teimme iltapäivällä jotta myslipatukat olisivat enemmän jälkkärimaisia : )

MUNAMUFFINSSIT
muffinssi:
45 kpl kananmunaa
noin 5-6 rkl suolaa

täyte 1:
parsaa
kirsikkatomaattia
vuohenjuustoa

täyte 2:
parsaa
kirsikkatomaattia
kinkkua

Pienennä täytteet sopiviksi paloiksi veitsellä ja mausteena päälle vielä tuoretta timjamia.

Sekoita (älä vatkaa) munat niin että keltuaiset menevät rikki. Mausta suolalla. Vuoraa muffinssipelti vuoilla ja kaada munamassaa vuokiin niin että n. puolet täyttyy. Laita vähän täytettä jokaiseen vuokaan ja sitten suoraan kuumaan uuniin 200 asteeseen 5-6 minuuttia.

AVOKADO/LOHI RUISLEIVÄT

10 kpl kypsää avokadoa
2 kpl limeä
2-3 dl venäläistä jugurttia
noin. 1.5 rkl suolaa

1 filee kylmäsavustettualohta
1 kpl punasipulia
Ruisleipää

Muussaa avokado ja mausta suolalla, limellä ja jugurtilla. Tarkista maku. Levitä leivälle ja asettele päälle hienoksi leikattu lohi ja punasipulimössö.

Kello 11.00 ruvettiin valmistamaan lounasta.

Lounaaksi tarjottiin:

KOREALAISET KEVÄTKÄÄRYLEET

1.5 pakettia pieniä riisipapereita (läpimitta noin 15 cm)
Paketti vermisellinuudeleita
0.5 kg suikaloituja (tikku) porkkanoita 
2 kpl kurkkua
2 pakettia mini parsaa
7 kpl avokadoja
Iso kimppu tuoretta korianteria
Iso kimppu tuoretta basilika
noin 2 dl paahdettuja seesaminsiemeniä

Tarjoiluun: soijakastiketta (suuntaa-antavat määrät). Tätä kastiketta käytettiin myös ribsien dippaamiseen.

5 dl soijakstiketta
0.5 dl kalakastiketta
2 tl kuivattuja chilihiutaleita
1-2 tl seesaminöljyä
1 kpl lime(mehua)
1 dl riisiviinietikkaa
1 dl vettä
2-3 rkl hunajaa

Ota kurkusta siemenet pois ja valmistele kasviket eli leikkaa kaikki ohuiksi suikaleiksi. Valmista vermisellit kaatamalla kiehuvaa vetää päälle ja anna seistä noin 2 minuuttia ja huuhdo ne kylmässä vedessä.

Laita riisipaperit likoon kylmään veteen, noin 30 sekunnissa niistä tulee täysin pehmeitä!

Rutista varovasti ylimääräiset vedet pois riisipaperista ja asettele se pöydälle. Laita paperin keskelle basilikanlehti ja lado sitten päälle porkkanaa, kurkkua, avokadoa, korianteria, parsaa ja vermisellejä. Taita tiukaksi paketiksti (varo kuitenkin ettei riisipaperi repeä). Ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä ja tarjoile kastikkeen kanssa!

POSSUN RIBSIT

10 kg pieniä possun ribsejä
6 kpl porkkanaa
6 kpl sipulia
3 kokonaista valkosipulia
3 isoa palaa tuoretta inkivääriä, viipaloituna (ei tarvetta kuoria)
30 kpl kokonaista mustapippuria
6 kpl laakerinlehteä
4-6 rkl suolaa
3 dl soijaa
Vettä kunnes liha peittyy

Laita kaikki raaka-aineet ja mausteet kattilaan ja kuumenna kunnes kiehuu. Tässä vaiheessa ota mahdollinen vaahto pois. Vähennä lämpöä niin että neste vain rauhallisesti porisee ja anna porista noin 45-60 minuuttia kunnes liha on aivan kypsää. Tiedät että liha on valmista kun liha irtoaa luusta vaivatta. Nosta varovaisesti liha liemestä ja aseta vadille tai vastaavalle alustalle jossa voit vaella liha marinaadilla.
Tähän pisteeseen annos voidaan valmistaa jo edellisellä päivällä. Säilytä liha hyvin pakattuna jääkaapissa.
Siivilöi liemi ja ota talteen. Keitä kokoon noin 45-60 minuuttia kunnes maku tiivistyy ja paksunee hieman. Määrästä riippuen, käytä koko liemi tai osa siitä ja käytä marinaadissa.

Marinaadi
6 dl kokoonkeitettyä lientä
2 dl tuoreita tai murskattuja purkki tomaatteja (tässä voi myös käyttää 50% auringonkuivattuja tomaatteja)
3 rkl tomaattipyrettä
0.5 dl rkl punaviinietikkaa tai vastaavaa muuta etikkaa
6 rkl rkl hunajaa
Suolaa (savunmaksuista suolaa on kiva käyttää tässä)

Sekoita yhteen liemi, tomaatti, pyree ja hunaja ja anna kevyeesti kiehua noin 10 minuuttia. Mausta sen jälkeen etikalla ja tarkista suolaisuus. Maista ja tarkista että hunajan, etikan ja suolan balanssi on paikallaan.
Ennen tarjoilua sivellä liha runsaasti marinaadilla ja laita kuumaan (250 astetta) uuniin kunnes liha on saannut kauniin syvänruskean värin. Grillissä tämä onnistuu myös loistavasti ja silloin saa mukaan myös mahtavaa lisämakua grillaamisesta. Sivellä aina välillä paistamisen aikana marinaadilla ja vielä juuri ennen tarjoilua.


RUISLEIVÄT VUOHENJUUSTOVAAHDON KERA

Vuohenjuustoa
Venäläistä jugurttia

Kirsikkatomaatteja
Punasipulia
Soijakastiketta (kts korealaisten kevätkääryleiden kastike)
Hunajaa
Tuoretta timjamia
Suolaa

Ruisleipää (tai ihan mitä vaan leipää mistä tykkäät! Myös näkkileipä tai keksit käy)

Pilko tomaatit ja sipuli, sekoita soijakastikkeen, timjamin, hunajan ja suolan kanssa ja anna muhia hetki. Sekoita vuohenjuusto ja jugurtti tehosekoittimella sieläksi tahnaksi.Voitele leivät vuohenjuustotahnalla, lusikoi päälle tomaattia ja nauti!

Ja jälkkäriksi upotettiin myslipatukat tummaan suklaaseen.

 

Lopuksi Mr IDÈ himself tarjosi meille kuplivaa. Nam!

Oli upea upea päivä! Kiitos kaikille!

Lotten & Bifu

Mr. IDÈ!

 

 

Publicerad 14.03.2014 kl. 13:45

Catering

Idag har jag en heldagscatering hos IDÉ. Vi brukar göra reklam åt dem, men idag har jag glädjen att göra catering. Känns som karriärbyte. Här ser man en reklamvideo som vi gjort åt dem: Video

Tänään ceitraan IDÉ:llä. Yleensä tehdään niille mainoshommia, mutta nyt pääsinkin ceitraamaan. Hauskaa hoitaa välillä eri virkaa. Tässä on mainosvideo joka tehtiin heille jokin aika sitten: Video

Lottens (and Biffens) catering is go!

Publicerad 13.03.2014 kl. 13:06

Bossunposkea / Griskind

Eilen kuvattiin vikat pääruoat kirjaa varten ja sitten herkuteltiin / Igår fotade vi sista huvudrätten för min kommande kokbok och sen smaskade vi i oss den.

Publicerad 11.03.2014 kl. 12:16

Bettina 21.00, YLE5

Bettina 21.00, YLE5

I kväll är jag gäst hos Bettina / Tänään vierailen Bettinan showssa (ohjelma on tekstitetty suomeksi). 

Jag fick som uppgift att laga en sallad som även skulle gillas av den 94 åriga Nisse Eklundh som aldrig gillat sallad. Vi får se hur det lyckas... / Sain tehtäväksi tehdä salaatin joka kelpaisi myös 94 vuotiaalle Nisse Eklundhille joka ei koskaan ole pitänyt salaateista. Katsotaan miten suoriudun...

Det var hemtrevligt i studion, för i publiken hade vi bl.a. en kvinnokör från Borgå / Studiossa oli kotikatsomofiilikset koska yleisössä oli mm. Porvoolainen naiskuoro.

Till sist upträdde Tomas Ledin även med en fin låt / Ohjelaman lopussa Tomas Ledin soitti upean kappaleen.

Bilderna är stulma från YLE5 och Bettina: https://www.facebook.com/YleBettina

Publicerad 10.03.2014 kl. 09:35

Dags för Lördax med Hannah / Sipulikeittoa radiosssa

I Borgå stormar och slaskar det. Perfekt väder att sitta inne i värmen och lyssna på Hannah i Radio Vega med Lördax.

Ungefär klockan 12.15 talar jag och Hanna om mat igen. Idag talar vi om en snabb ostfondue som förrätt och en värmande löksoppa som huvudrätt. I det här vädret kan man nästan inte tänka sig någon mer passande mat : )

Vi gjorde en matvideo om löksoppa för några år sedan. Se på videon för att lära dig några trix jag använder. (Muutaman vuoden takainen video sipulikeitosta):

Recepten:

Snabbare än snabb ostfondue
(perfekt förrätt för 2 eller drink tilltugg för 4 personer)

Köp brie eller liknande ost, lägg osten tätt i en liten form (ca 15 cm i diameter). Det finns också att köpa ost färdigt i liten keramisk form som passar perfekt till detta (nedan en bild på den).
Värm ugnen till 200 grader. Smaksätt osten genom att tex. trycka in vitlöksklyftor och rosmarin i osten. Häll ännu en skvätt vittvin på (ca. 4 msk) och ställ i ugnen tills het och bubblig, ca. 10-15 minuter.
Doppa i tex. grillade bröd bitar, morots stänger eller blomkålsbuketter.

Löksoppa à la Lotten
(4 personer)

Jag gillar att laga löksoppa på många olika löksorter. Det ger soppan en mera intressant och nyanserad smak, men det går absolut att laga på endast tex. gul lök.

Purjo
Gul lök
Rödlök
Schalotten
Vitlök
En hel röd chili
3 msk olivolja
2 msk smör
Bunden örtbukett av tex. salvia, persilja, lagerblad och lite rosmarin
Salt
Peppar
1-1.5 liter buljong

Allt som allt behövs ca. 1 kg lök, men man kan väl laga på lite mera på en gång. Detta är nämligen en soppa som smakar fantastiskt nästa dag.

Tvätta purjon ordentligt och skala lökarna. Strimla allt i ungefär lika smala strimlor så blir allt färdigt samtidigt. Vitlöken kan du krossa eller riva.

Sätt vitlöken, löksortimentet, örterna och chilin och stekas på sakta värme i smöret och olivoljan. Stek i ca 50 minuter tills löken är karameliserad (fått fin brun färg) och är riktigt mjuk. Smaka ibland för att kontrollera hur mycket chilin har gett smak och ta ut den när du är nöjd med chili upplevelsen.

När löken är klar häll i buljongen. Här passar kött-, höns-, eller grönsaksbuljong. Låt det puttra på medelvärme ca 15 minuter. Sen är soppan klar. Plocka bara bort örtbuketten och chilin (om den ännu är kvar). Soppan kan serveras med bröd och ost "lock" på klassiskt vis eller som en lättare variant med krispig örtsallad på.
Publicerad 08.03.2014 kl. 09:20

Kevättä ikkunan toisella puolella!

Nyt näyttää olevan sen verran paljon kevättä ulkona että talviset raaka-aineet jääkaapista joutuvat suoraan pataan.

On aika jättää taakse mahtavat ja lohduttavat talviset juurekset ja tehdä tilaa uudelle sesongille.

Jääkaapista löytyi: porkkanoita, bataattia, sipulia, juuriselleriä, parsakaalia, valkosipulia, rosmariinia ja persiljaa. Kuullotin kaikkia hieman oliiviöljyssä ja sitten kolme-neljä desiä kuumaa vettä päälle. Mausteena suola.

Survon tasaiseksi sauvasekoittimella, maustan vielä voilla ja tarjoilessani lusikoin päälle ranskankermaa. Lasten lempparikeitto : )

...ranskankerma loppu, mutta onnekseni löytyi kermaa. Toimii!

 

Publicerad 06.03.2014 kl. 10:37

Salaattikulhot...

jotka tarjosin "vihannes inhoojalle" telkkariohjelmassa:

Vasemmalla: grillattua parsaa ja "butternut"kurpitsaa. Kastikkeena Caesarmainen kastike.

Keskellä: Kahden tomaatin salaatti - grillatut/marinoidut kirsikkatomaatit ja tuore tomaatti basilika vinegretillä.

Oikealla: Avokaadoa, fetajuustolla ja grillatulla punasipulilla.

Mitä hän näistä tykkäsin paljastuu maanantaina ; )

Publicerad 05.03.2014 kl. 20:24

Huomisen haaste on...

...täyttää nämä kolme kulhoa loistavilla salaateilla jotka tarjoan telkkariohjelmassa.

Toinen ohjelman vieraista nimittäin inhoaa vihanneksia. Erityisesti hän inhoaa avokaadoa, tomaattia ja parsaa.

Otan innolla haasteen vastaan ja teen super salaatteja juuri niistä, tottakai!

Kerron tarkemmin missä ohjelmassa kun saan luvan. Se ei ole MasterChefissa ; )

Laitan huomena kuvia kun kulhot ovat täytettyjä.
Publicerad 04.03.2014 kl. 18:08

Kaverit jotka eivät päässeet kuvaan mukaan...

Eilisen kansikuvaprojektin hässäkässä laitoin meille carpacciota. Se tulee olemaan yksi respteistä kirjassani.

Ja jos saan sanoa niin oli perkeleen hyvää ; )

Tässä kuva kokeilupaloista.

Publicerad 03.03.2014 kl. 15:32

Kyllä

Minulta ilmestyy kokkikirja nyt keväällä. Siinä paljastan gourmet ruoan salaisuudet.

Tässä kirjassa muksut riehuvat, leegot ovat pitkin lattioita ja koti on kaaoksessa. Mutta ne ovat kaikki sivuseikkoja kun gourmeet isketään pöytään. 

Helpolla kaavalla opetan miten jokaisesta annoksesta tehdään mahtavaa gourmet ruokaa. Ruokamaailma ei enää koskaan tule olemaan entisellään : )

Tällainen kansi-idea tehtiin tänään. Mitäs sanotte?

 

 

Publicerad 02.03.2014 kl. 23:22