Jazz fest hos Andreas

Publicerad 18.04.2011 kl. 11:45
Det var en super rolig kväll! Verkligen lyckad!
Det blev inte såå mycket matfilm som excellent fiilis!
Lägger in filmen nu och skriver in receptena längs dagen.


Små fisk wallenbergare

Här kan man använda den fiskfärsen man gillar, men jag rekommenderar att man inte använder 100% lax.
Konsistensen blir bättre med lite vit fisk i. Lite hackade räkor smakar också bra i blandingen.
Man kan göra färsen hemma eller be butiken göra den färdigt.

1/3 gäddfärs
1/3 torskfärs
1/3 laxfärs
äggulor, 1 äggula per 100 fisk
grädde, rekommenderar full fat, 0,75 dl per 100 g fisk
peppar och salt

Ha gärna alla ingredienser kalla.
Blanda de olika fisk sorterna ihop, äggulorna och salt&peppar.
Vispa sedan i grädden lite i taget. Grädde mängden kan variera.
Konsistensen skall vara mjuk, men så fast att den inte "levir" utan håller den form man vill.
Prov stek en klick i stekpannan så kan du kolla salt&peppar nivån.

Så är det bara att klicka små munsbitar på bakplåten som är klädd med bakpapper.
Jag la den färdiga färsen i en påse som jag sedan klippte ett hörn av och kunde direkt "spritsa" ur.

Jag höll ugnen på ganska svag värme för att behålla saftigheten, ca. 100-120 grader.
Wallenbergarna är klara när de känns fasta när man lätt trycker på dem. Smaka är också ett bra sätt ; )
De behöver ej få färg eftersom det kommer sås på.



Såsen

Laga den gärna 1-2 dagar före så att alla smaker kommer till rätta.
Lägg den färdiga såsen i en passlig liten påse som man sedan direkt kan "spritsa" såsen från på wallenbergarna.

Grekisk joggis
Finriven pepparrot
Finhackat limeskal (bara gröna delen, ej av det vita)
Salt&peppar

På lade jag sedan ännu lite rom och lime bitar, bara för att jag hade kvar av dem ; )


Klicka här för ugnsushi receptet:


Filèsalladen

Om man har tid, beställ en innerfile i förväg. Be köttförsäljaren lägga åt sidan en super bit med lite marmor i så blir det löjligt lyxig sallad.
Såklart kan man göra salladen på andra bitar och smaken blir lika god!

Kött, som man marinerat, grillat färdigt och skivat tuuuunt
Ruccola
Baby spenat eller liknande
Mozzarella
Västerbottenost

Kött marinaden:

Olivolja
Vitlök, mängder
Rosmarin, ordentligt
Salt&peppar

Mosas ihop.

Jag marinera i ca 4 timmar, men övernatten är ännu bättre.
Låt köttet bli rumstempererat och med stektermometer lägg köttet i ugnen. Jag hade innerfile och band den tunna delen under så att hela kött biten blev lika tjock. Kom ihåg att putsa köttet eller be dem göra det färdigt i butiken.
Ugnen hade jag på 90-100 grader för jag ville ha köttet genom rosa och saftigt. Inte bara i mitten. När temperaturen visa 60 grader tog jag köttet ut och la i folie var det vilade i en timme ungefär.
Nu var köttet klart. Jag packa in det, la i kylen och skar upp det två dagar senare.


Bygg salladen

Lägg upp på stort fat. Det ser lite festligare ut ; )

Ruccola på bottnet
Köttet i tunna skivor lätt placerade över hela fatet, i många lager om det finns mycket kött.
Riv i "klyftor" mozzarella och lägg på köttet
Överst river man västerbottenosten på det grova rivjärnet.
Peppra.

Lyft lätt på ingredienserna så att alla synns lite.

Som dressing använde jag Biffens sås, klicka här

Sallad till salladen

Gurka i strimlor
Rädisa i strimlor
Olivolja
Salt&peppar

Blandas ihop. O du e klar!
Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Grattis Lotten. Vilket fint jobb du gjort som lagat mat på toppnivå för så många personer. Faten såg verkligen läckra ut. Festen måtte ha varit lyckad med god mat, trevliga människor och skön musik. Glad Påsk tillönskas er alla som läser Lottens blogg.
Sue18.04.11 kl. 21:51
tack sue!! det var toppentoppen roligt! häärliga mäniskor och skööön musik. dansa mycke ; )
19.04.11 13:11
Det var haerligt att se festen i Borgo haer i Maputo. Vad ni gor aer ju en kulturgaerning som Hfors o Tfors kan vara avundsjuk foer. Trendsetters!! Grattis!! Glad Posk!! Feliz Pasqoa!!
Torreiafrika21.04.11 kl. 10:21
ljuvliiit lite vituttar de nog att ja missa .. men bara lite..
ronkku21.04.11 kl. 13:20